Directiva UE


Deadline 11 martie 2013

Campania Frumusete fara cruzime initiata de VIER PFOTEN Romania are ca scop neamanarea directivei Uniunii Europene cu privire la interzicerea cosmeticelor testate pe animale.

Vanzarea produselor cosmetice in UE ale caror ingrediente au fost testate pe animale a fost interzisă in 11 Martie 2009, cu excepţia a trei tipuri de teste cărora li s-a acordat un termen ulterior (indiferent de alternativele disponibile). Termenul nou este 11 martie 2013, termen amanat pentru a permite dezvoltarea metodelor alternative de testare.

Directiva este in pericol de a fi amanata din nou din cauza unui puternic lobby sustinut de unele companii de produse cosmetice. Daca acestea vor reusi sa amane deadlineul, ar putea insemna inca zece ani de chinuri si suferinta pentru mii de porci de Guineea, soareci, iepuri, cobai si alte animale de laborator.

• Alternativele la cele 3 teste de toxicitate ramase nu sunt un motiv relevant pentru ca interdictia sa nu intre in vigoare la data stabilita.

• Exista deja mii de ingrediente sigure si eficiente disponibile iar cetatenii europeni s-au exprimat foarte clar ca doresc stoparea testarii pe animale a unor produse precum rujul si samponul, deoarece aceasta cauzeaza suferinta animalelor din laboratoare.

 

Statisticile pentru anul 2008, publicate de Comisia Europeana in 2010, arata ca mii de animale au fost utilizate pentru testarea produselor cosmetice si de parfumerie in UE.

Interdictia comertului permite o perioada de tranzitie pentru 3 tipuri de teste de toxicitate pentru care nu exista inca metode alternative non-animale. Testele ramase au fost programate sa fie interzise din 2013 pentru comseticele vandute in interiorul UE, dar interdictia aceasta ar putea fi amanata cativa ani.

SEMNEAZA PETITIA ACUM

 

Descarca PDF-ul cu Directiva Europeana