Alternative


5 metode alternative fara cruzime

Pana in prezent au fost dezvoltate o serie de metode ce pot inlocui partial sau complet animalele in anumite experimente.

Metodele in vitro

Metoda in vitro inlocuieste utilizarea animalelor si se refera la folosirea grefei de piele pentru a furniza informatii care ar fi fost anterior obtinute din testele pe pielea unor animale vii.Celulele si tesuturile umane pot fi obtinute de la biopsii,
post-mortem, din placente sau resturi de la chirurgie.
Celulele stem isi pastreaza capacitatea de a se multiplica in vitro si, in conditiile potrivite, se vor diferentia in celule specializate, cum ar fi celule vii, nervoase sau musculare.

Celulele umane stem ar putea oferi o sursa nelimitata, de incredere si consecventa, de celule pentru cercetare, evitand astfel disponibilitatea sporadica si limitata a tesutului uman.

O varietate de tehnici in vitro pot fi utilizate, crescand in complexitate de la fractiunile subcelulare (fara celule), celule primare si linii celulare cultivate in suspensie lichida la culturile tridimensionale, parti de tesut sau fragmente de organe si chiar organe intregi vascularizate. Metodele in vitro au avantajul ca celulele si tesuturile umane pot fi folosite evitand diferentele care pot aparea din impredictibilitatea speciilor.

Culturile celulare pot contribui la intelegerea mecanismelor care stau la baza bolilor si sunt utilizate in mod curent in productia de vaccinuri, testarea toxicitatii, dezvoltarea medicamentelor si pentru diagnosticarea bolilor.

Mai mult

Microorganismele

Microorganisme simple, cum ar fi bacterii, ciuperci, drojdii si alge pot fi, de asemenea, utilizate pentru a inlocui unele animale in cercetare.
De exemplu, ele pot fi utilizate ca indicatori precoce ai substantelor chimice care ar putea fi daunatoare, iar bacteriile pot fi manipulate genetic pentru fabricarea de produse utile obtinute anterior de la animale cum ar fi insulina umana si anticorpi monoclonali.

Metodele moleculare

Unul din cele mai promitatoare si influente progrese din ultimii ani a fost emergenta unor metode foarte eficiente de detectare a schimbarilor moleculare din celule si tesuturi.
De exemplu, in prezent este posibil sa monitorizezi schimbari complexe in expresiile genelor, sinteza proteinelor si nivelurile metabolitilor avand greutate moleculara mica.
Utilizarea metodelor moleculare creste simtitor potentialul testarilor in vitro. Mostrele ADN de la subiectii umani pot fi folosite pentru a intelege biochimia si genetica de la bazele unor multitudini de boli.

Metodele in silico

Studiile de modelare matematica si computerizata au fost folosite de multi ani, dar din ce in ce mai mult este recunoscut acum ca analiza de date asistata de calculator, modelele moleculare si calculele matematice pot juca un rol vital in inlocuirea testelor pe animale.
Tehnicile in silico includ previziunea activitatii biologice a substantelor si modelarea sistemelor si proceselor biochimice, fiziologice, farmacologice, toxicologice si comportamentale. Modele computerizate ale sistemelor biologice sunt dezvoltate in prezent si pot fi utilizatepentru
a desfasura experimente simulate, ca alternativa la
experimentele pe animale.

Studiile pe voluntari umani

Studiile cu privire la absorbtia, distributia, metabolismul si excretia dozelor ultra-scazute de componente farmaceutice pe voluntari umani pot inlocui animalele in fazele incipiente de selectie a potentialelor medicamente. Mostrele de tesut uman pot fi utilizate pentru examinare directa (histopatologie) si in cultura celulara si alte tehnici in vitro.
Noi tehnici de scanare si imaginistica fac posibila derularea de studii sigure si etice pe voluntari umani, in conditiile ...
in care inainte erau utilizate animale.

De exemplu, tehnologia non-invaziva a scanarii creierului poate fi folosita pentru a inlocui primatele in anumite experimente.

Tehnicile non-invazive care pot fi utilizate pentru a investiga corpul uman intact includ urmatoarele:
• Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) – aceasta ofera imagini detaliate din interiorul corpului, ajutand la intelegerea structurii si functiilor corpului;
• Magnetoencefalografia (MEG) – aceasta masoara campurile magnetice produse de activitatea electrica din creier, oferind informatii despre functiile diverselor parti din creier;
• Stimularea transcraniala magnetica (TMS) – aceasta induce curenti electrici slabi in tesuturile creierului, permitand cercetatorilor sa studieze circuitele si conexiunile din creier.

Mai mult

 

 

In prezent sute de mii de oameni sustin oprirea testelor pe animale in UE si in lume.
Alatura-te marsului virtual pe http://www.makeanimaltestinghistory.org/

Atentie: Imagini tulburatoare Click pentru zoom